1 ilość wyświetleń: 1327 wróć do listy

POLECANE PRODUKTY:

Zobacz również

artykuł-Czas wiosennych porządków
Czas wiosennych porządków

Wiosna w końcu przyszła, a ja podniosłam się z...

artykuł-Jak sprzątamy po naszych pupilach?
Jak sprzątamy po naszych pupilach?

Posiadacze zwierząt wiedzą doskonale, ile...

artykuł-JAK ODKURZACZ AMFIBIA PET ZMIENIŁ MOJE ŻYCIE
JAK ODKURZACZ AMFIBIA PET ZMIENIŁ MOJE ŻYCIE

Raz na jakiś czas w naszym domu...

2015-11-24

Jak utrzymać porządek w kuchni na co dzień ?

Kuchnia jest miejscem gdzie najłatwiej zrobić bałagan i które najtrudniej utrzymać w czystości. Wystarczy ugotować obiad, nie odłożyć rzeczy na miejsce i do tego nie pozmywać po jedzeniu. Jeżeli do przygotowywania posiłków przyłączą się małe dzieci, to najprostsza czynność kończy się katastrofą w kuchni.

Czy w takim razie można utrzymać porządek w kuchni na co dzień?  Moim zdaniem tak, ale wymaga to zastosowania paru prostych zasad.

1. Zadbaj o dobry zestaw do utrzymania porządku

W każdej kuchni musi być gąbka, ścierka, zmiotka i szufelka lub odkurzacz w pogotowiu. W mojej kuchni wygrywa odkurzacz. Najczęściej gotuję razem z moją córką, co zawsze kończy się rozsypaniem mąki lub rozlaniem wody. Do tej pory zawsze męczyłam się, żeby szybko zamieść i wytrzeć podłogę zanim moja córeczka to rozniesie na całe mieszkanie.  Na szczęście nie jest to już moim problemem, od kiedy mam odkurzacz wodny marki THOMAS. Dzięki niemu bez problemu odkurzę rozsypaną mąkę jak i rozlaną wodę, efekt widać na zdjęciu. Dodatkowym atutem odkurzacza jest fakt, że bardzo łatwo można odkurzać rurą bez konieczności całkowitego rozmontowywania węża natryskowego, wykorzystywanego przy odkurzaniu na mokro.

2. Zorganizuj dobrze kuchnię 

Kluczem do sukcesu jest dobre rozmieszczenie szafek i sprzętu AGD w kuchni, tak aby łatwo było wszystko chować.

Warto też poświęcić trochę czasu na podjęcie decyzji, gdzie najlepiej będzie trzymać kubki, talerze, artykuły sypkie itd. Jeżeli zrobimy to dobrze, znacznie nam to ułatwi pracę w kuchni. Natomiast jeśli to źle zaplanujemy, ciężko będzie nam zapanować nad porządkiem.

Najważniejsze punkty w mojej kuchni to:

  • kubki muszą być blisko zmywarki - wówczas bardzo sprawnie opróżnia się zmywarkę. Talerze i sztućce znacznie łatwiej jest przenieść do oddalonej szafki niż 20 kubków.
  • herbaty, kawy są w tej samej szafce co kubki - do zrobienia herbaty wystarczy otworzyć jedną szafkę, obok jest czajnik i kran z wodą, zatem wszystko pod ręką.
  • garnki, patelnie, które używam najczęściej mam na wyciągnięcie ręki - łatwo się wyciąga i jeszcze szybciej się chowa. 
  • mam jedną szafkę na tak zwane zapasy - jest szeroka i płytka, przez co widać od razu całą zawartość. Łatwo ustalić co nam się kończy lub czego nam brakuje. Nie trzeba wyciągać pięciu puszek, żeby zobaczyć szóstą. 
  • do tego mam specjalne pojemniki na artykuły sypkie tj. mąkę, kaszę - mam wiele odmian, do tego bakalie. Trzymanie artykułów sypkich w pojemnikach zaoszczędzi nam wiele czasu na sprzątaniu - nie rozsypuje się tak mąka, ani kasza, a w razie moli mamy tylko w jednym pojemniku
  • na blacie trzymam jak najmniej rzeczy - w praktyce jest to sprzęt: ekspres do kawy, czajnik, wypiekacz do chleba, krajalnica i robot kuchenny - niestety wszystko używam prawie codziennie 


3. Wyrób nawyk systematycznego sprzątania 

Podczas gotowania wyciąga się mnóstwo rzeczy, które nie dość, że utrudniają pracę, to i tak prędzej czy później będzie trzeba je schować. 

Moja rada: naucz się od razu chować rzeczy do szafek. 

Jeżeli masz dobrze rozplanowaną kuchnię, będzie to na prawdę proste. Jeżeli coś rozlejesz czy rozsypiesz - od razu sprzątnij, nie czekaj, aż brud rozniesie się na całe mieszkanie. Wyrób sobie nawyk chowania naczyń od razu do zmywarki a nie do zlewu - przecież oszczędność paru sekund to żadna oszczędność czasu.

Komentarze (1)

tedi, 2016-01-21 17:15:45

Dobre rady :) grunt to dobra organizacja miejsca pracy, fajny artykuł, konkretnie i rzeczowo opisane.


Napisz komentarz