3 ilość wyświetleń: 1399 wróć do listy

POLECANE PRODUKTY:

Zobacz również

artykuł-Podstępne alergeny - jak sobie z nimi radzić?
Podstępne alergeny - jak sobie z nimi radzić?

Większość alergików zna...

artykuł-Jak przygotować samochód alergika na wakacje?
Jak przygotować samochód alergika na wakacje?

Zbliża się czas wakacyjnych...

2016-09-02

Idealny porządek w kuchni alergika

Alergia pokarmowa jest obecnie coraz większym problemem, borykają się z nią nie tylko dzieci, ale też wielu dorosłych. Najczęstszymi alergenami pokarmowymi są: białka mleka, jaja, orzechy, ryby, soja, skorupiaki, gorczyca, seler czy sezam. W większości przypadków, po spożyciu alergenu, dochodzi tylko do lekkiej wysypki lub problemów jelitowych, jednak czasem reakcje na alergeny mogą być bardzo gwałtowne i silne, a nawet zagrażające życiu.

W przypadku takich alergii, idealnie jest, jeśli cała rodzina zrezygnuje ze spożywania danego alergenu, wówczas przygotowywanie posiłków będzie bezpieczniejsze, a ryzyko zanieczyszczenia potraw alergenem będzie minimalne. Zdarza się jednak, że zrezygnowanie z obecności danego alergenu w kuchni jest niemożliwe, wówczas należy bardzo pilnować porządku i zasad bezpieczeństwa, które powinny panować w kuchni.

Jest to szczególnie ważne jeśli któryś z domowników cierpi z powodu bardzo silnej alergii pokarmowej, kiedy alergia jest tak mocna, że może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego nawet po spożyciu śladowych ilości alergenu.

Kilka przydatnych zasad zachowania porządku w kuchni alergika:

Wyznaczone miejsca na produkty dla alergika

Warto wyznaczyć osobną szafkę na produkty wolne od alergenów i zawsze wkładać do niej tylko „bezpieczne produkty”. Ta sama zasada dotyczy lodówki - jedna półka powinna być dedykowana alergikowi i należy układać na niej tylko produkty bez alergenu.

Czytanie etykiet

Należy dokładnie czytać etykiety wszystkich produktów - alergeny są zwykle zapisane pogrubionym drukiem, ale najlepiej przeczytać dokładnie skład każdego produktu przed włożeniem go do szafki alergika.

Osobne naczynia

Alergik powinien posiadać wyznaczone osobne garnki, patelnie, inne naczynia i koniecznie osobną deskę do krojenia. Naczynia po daniach zawierających alergeny, należy zmywać osobno, oddzielnie od zastawy alergika. Po umyciu, takie naczynia powinno się wycierać inną ściereczką lub jednorazowymi ręcznikami, tak żeby nie zanieczyścić ich pozostałościami alergenów.

Utrzymanie czystości na blacie

Oczywiste jest, że w kuchni alergika musi być czysto, trzeba regularnie ścierać blat, żeby nie znajdowały się na nim okruszki, a wszelkiego rodzaju ściereczki i gąbki trzeba często zmieniać na nowe.

Szczególna ostrożność  

Trzeba zwracać uwagę na sytuacje, w których może dojść do przypadkowego zanieczyszczenia posiłku alergenami:

  • podczas jednoczesnego gotowania dwóch posiłków trzeba uważać, żeby nie mieszać ich jedną łyżką,
  • do przygotowania potraw trzeba używać czystych sztućców, a nie np. widelca, który akurat leżał na blacie,
  • do zmywania używać osobnej gąbki.

Spożywanie posiłków przy stole

Posiłki najlepiej jeść przy stole, nie roznosić talerzy po całym domu, gdyż alergeny mogą trafić wówczas w różne miejsca i wywołać reakcję alergiczną w późniejszym czasie. W niektórych przypadkach, alergeny pokarmowe mogą szkodzić nawet jeśli dostaną się do dróg oddechowych wraz z powietrzem lub przy kontakcie ze skórą. Dlatego niewskazane jest jedzenie na kanapie czy w łóżku. Regularne odkurzanie również zmniejszy ryzyko rozniesienia okruszków po mieszkaniu. Idealnie sprawdzą się w tej roli dedykowane alergikom modele odkurzaczy Thomas: Aqua+ Allergy & Family, Perfect Air Allergy Pure.

Silna alergia pokarmowa wymaga wprowadzenia wielu zmian, ale są one niezbędne dla zdrowia, a czasem nawet życia osoby borykającej się z alergią. Powyższe zasady pomogą uniknąć ryzyka wywołania reakcji alergicznej, a po pewnym czasie staną się całkowicie naturalne i nie będą dla domowników kłopotliwe.

 

Komentarze (3)

Julietta, 2016-09-13 15:21:19

polecam czytanie etykiet produktów nie tylko alergikom, ale jak czytam te wszystkie uwagi dot. czystości i porządku to naprawdę ciesze się, że mam "tylko alergię" na roztocza i pyłki.


Ania K., 2016-09-21 13:46:27

Ja mam alergię pokarmową, fakt trzeba pilnować porządku w kuchni, szczególnie jak inni domownicy jedzą wszystko, to jest naprawdę trudne :(


Ina, 2017-03-31 21:17:13

najgorsze jak ktoś nie wie, że moze być uczulony ....


Napisz komentarz